Zakupy bez generowania śmieci

Kupuj tak, aby po zakupach zostało jak najmniej odpadów

 

Ekologiczne zakupy nie oznaczają tylko wyboru zdrowych produktów z etykietami zawierającymi certyfikat jakości EKO (pochodzących z organicznego, samowystarczalnego gospodarstwa prowadzonego z poszanowaniem środowiska, zwierząt i gleby). To cały zestaw naszych zachowań, nawyków i stereotypów w podejściu do zakupów.

 

Oto kilka podstawowych zasad jak zachować się ekologicznie na zakupach:

 

  1. Najważniejszą zasadą ekologicznych zakupów jest „kupować mniej”. Przed wyjściem do sklepu zrób dokładną listę i ściśle się jej trzymaj. W efekcie unikniesz kompulsywnego kupowania zbędnych produktów, a w Twoim koszyku znajdą się tylko te naprawdę niezbędne. Nigdy nie rób zakupów spożywczych na głodniaka, bo zawsze kupisz więcej niż potrzebujesz. Poza tym, z badań wynika, że osoby robiące zakupy na głodniaka, podświadomie wybierają produkty bardziej kaloryczne!
  2. Postaraj się kupować żywność od lokalnych producentów. W trakcie transportu towarów z dużych odległości, wygenerowanych zostało dużo gazów cieplarnianych i zużyta została energia w o wiele większej ilości, niż ma to miejsce w odniesieniu do transportowania towarów z bliska.
  3. Unikaj produktów nadmiernie opakowanych. Zwracaj uwagę na to jak produkt został zapakowany, kupuj te, które posiadają jak najmniej opakowania, zwrotne lub które można łatwo poddać recyklingowi.
  4. Wybieraj produkty na wagę, bez opakowań i styropianowych tacek. W przypadku kosmetyków postaraj się korzystać ze sklepów oferujących możliwość korzystania z wkładów uzupełniających produkty takie, jak mydła czy szampony. Pasta do zębów w tubce nie musi być dodatkowo zapakowana w kartonowe opakowanie. Idea „less waste” zadomowiła się w wielu sieciach handlowych, które coraz częściej zachęcają klientów do pakowania produktów na wagę do własnych pojemników.
  5. Rób zakupy wyposażona w torbę wielorazowego użytku, własne materiałowe siateczki na warzywa i owoce. Unikaj małych foliowych woreczków, tzw. „zrywek”, bo przecież mniejszą ilość warzyw i owoców bez problemu możesz zabrać luzem. Rozkład jednej torebki foliowej trwa od 100 do 500 lat.
  6. Nie kupuj wody butelkowanej i małych soków ze słomkami; w większości kraju z powodzeniem można pić wodę z kranu wyposażonego w specjalny w filtr lub bez niego.
  7. Wybieraj papier toaletowy i ręczniki papierowe wyprodukowane z makulatury, a najlepiej zamiast ręcznika papierowego - zacznij używać ściereczki wielorazowego użytku.
  8. Dobrze się zastanów zanim kupisz nowy sprzęt elektroniczny. W miarę możliwości kupuj z drugiej ręki: książki, meble, sprzęt RTV/AGD, ubrania, buty i biżuteria to przedmioty, którym można dać długie, i bardzo efektywne drugie życie. Zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny stanowi najszybciej rosnącą kategorię odpadów w Unii Europejskiej.
  9. Kupując wyroby z drewna, najlepiej wybieraj takie, które posiadają certyfikat FSC (Forest Stewardship Council A.C.) lub PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). To dowód, że drewno pozyskano w sposób zrównoważony.
  10. W miarę możliwości ogranicz kupowanie przez internet, bo każde zamówienie to stos plastikowych opakowań oraz wiele kursów kurierskich, generujących dodatkowo smog i gazy cieplarniane.
  11. Nie poluj na okazje i wyprzedaże, które dają złudne poczucie oszczędzania a w konsekwencji przyzwyczajają do kupowania częściej i więcej.