Zero waste w kuchni: jak nie marnować pieczywa
Marnowanie jedzenia jest jedną z największych plag współczesności, a Polska znajduje się w czołówce państw Unii Europejskiej, które marnują żywność…
Jak mrozić żywność?
Jeśli chcemy żyć świadomie i w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, w myśl idea Zero Waste, to o zamrażaniu żywności powinniśmy…
Gotowanie z resztek? Mniam, mniam 😊
Najlepsze posiłki, to takie, które gotujemy z resztek: odkrywamy nowe smaki i działamy kreatywnie, a  przy okazji ratujemy środowisko. Gotowanie…
Kiedy gotujesz wodę
poczekaj z jej osoleniem, aż się zagotuje   Przyrządzając wiele potraw wymagających gotowania w wodzie – dodajemy sól. Robimy to…
Gotuj pod przykrywką...
... a wraz z parą nie uciekną pieniądze 😉   W większym lub mniejszym zakresie to czynność, którą każdy z…
Czy wiesz, jak zarobić na piekarniku?
Piekarnik to standardowe urządzenie w niemal każdej kuchni. Używamy go przyrządzania wielu potraw czy słodkich wypieków. Gdy nie mamy mikrofali…
Gotowanie wody w czajniku
Jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce jest herbata, którą regularnie pije aż 98% naszego społeczeństwa. Rocznie każdy z nas spożywa…
Płyty grzewcze
Niestety, nie ma w pełni ekologicznego sposobu na gotowanie: płyty elektryczne zasilane są prądem produkowanym z węgla, a gazowe –…
Oszczędne gotowanie
Kuchnia to miejsce magiczne i pełne potężnej energii: spotykają się w niej przecież największe żywioły, takie jak ogień i woda.…
Wybór żywności a ślad węglowy
Kiedy mowa o zużyciu wody, wszyscy myślimy na ogół o tym, żeby zrezygnować z kąpania się w wannie i raczej…