... a wraz z parą nie uciekną pieniądze 😉
W większym lub mniejszym zakresie to czynność, którą każdy z nas wykonuje niemal codziennie: od prostego zagotowania wody na herbatę po ugotowanie bardziej skomplikowanej wieloskładnikowej potrawy. Okazuje się, że w przyrządzaniu ciepłego dania nie tylko ważne są przyprawy, składniki, czas gotowania ale również to, czy gotujemy pod czy bez przykrycia.
Okazuje się, że ten fakt może mieć zasadniczy wpływ nie tylko na wartości odżywcze i smak naszej potrawy, ale pozwala zaoszczędzić na domowych wydatkach bo rachunki za wodę i energię nieco spadną. Poza tym zadbasz o środowisko naturalne, a na końcu łatwiej utrzymasz w czystości kuchnię.
Wszyscy wiemy, że przygotowując wywar na zupę lepiej gotować go pod przykryciem, inaczej wywar wyparowuje i trzeba kilkakrotnie dolewać wody osłabiając smak, zużywając bezsensownie wodę nie wspominając o tym, że w kuchni na szafkach osiada nieprzyjemny, tłusty osad.
KIEDY, JAKIE POTRAWY I W JAKI SPOSÓB GOTOWAĆ POD PRZYKRYWKĄ?
- Pod przykrywką gotujemy zawsze wodę na herbatę czy kawę, pamiętając by gotować tylko odpowiednie ilości czyli tyle ile naprawdę aktualnie potrzebujemy. Jeśli gotujemy nadmiar wody – narażamy się na spore straty gazu lub prądu. Jeśli chcemy mieć zapas wody to tyle, ile jej nam zostanie, możemy odlać do dzbanka i doprawić np. cytryną by doskonale nadawała się do picia.
- Używamy przykrywek zawsze, kiedy chcemy uniknąć rozpryskiwania się płynów i uciekania pary wodnej: dopóki para wodna pozostaje w garnku – dopóty przyśpiesza proces gotowania. Nie warto się jej więc bez sensu pozbywać! W przypadku patelni i potrzeby smażenia na otwartym ogniu, możemy użyć popularnych i tanich przykrywek siatkowych.
- Warto zainwestować w szybkowar, który zagwarantuje nam duże oszczędności przy gotowaniu. Jego szczelne zamknięcie powoduje wzrost ciśnienia i temperatury wewnątrz, co skraca czas gotowania i daje wymierne oszczędności widoczne na rachunkach za prąd. W ten sposób przyrządzane dania są zdrowsze, ponieważ wszystkie wartościowe składniki odżywcze pozostają wewnątrz garnka i nie ulatują w przestrzeń.
- Zupy z reguły gotujmy pod przykryciem. Warto jednak pamiętać o tym, że – aby nie utracić wartości odżywczych – składniki wrzucamy dopiero do gotującej się wody, a nie do zimnej!
- Z gotowaniem ziemniaków sprawa jest bardziej skomplikowana, bo mimo że gotujemy je w niektórych regionach Polski niemal codziennie, to nadal mało kto wie jak poprawnie je przyrządzić. Okazuje się, że najlepszym sposobem na ugotowanie odżywczych i smacznych ziemniaków jest połączenie dwóch sposób gotowania - pod i bez przykrywki. Do ugotowania ziemniaków potrzebujemy zatem obszernego garnka oraz przykrywki, w przykrytym garnku zagotowujemy wodę, następnie solimy (nie odwrotnie) i do wrzątku wrzucamy obrane i umyte ziemniaki. Dlaczego tak? Otóż dzięki takiej kolejności skrobia ścina się i zatrzymuje najbardziej wartościowe składniki odżywcze wewnątrz – mówiąc po poznańsku - pyrki. Gotować możemy max 20 minut w częściowo odsłoniętym garnku. Najlepszym jednak sposobem gotowania ziemniaków bez uszczerbku dla ich wartości odżywczych jest przyrządzenie ich na parze.
- A co z ulubioną zupą większości Polaków – rosołem? Przyrządzenie tej popularnej zupy wymaga cierpliwości, oczywiście jeśli zależy nam na smaku i zachowaniu wartości odżywczych. Rosół wymaga czasu i powinien być gotowany powoli na małym ogniu, tak by zupa jedynie „mrugała” w garnku, jak mawia Magda Gessler. Podczas, gdy kucharze preferują gotowanie rosołu bez przykrywki, aby na bieżąco zdejmować osad – my radzimy przykryć garnek szczelnie, aby nie tracić pary i oszczędzać energię, która jest naszym najcenniejszym dobrem.