Marnowanie jedzenia jest jedną z największych plag współczesności, a Polska znajduje się w czołówce państw Unii Europejskiej, które marnują żywność w największym stopniu. Szacunkowe dane mówią nawet o 5 mln ton wyrzucanego w Polsce jedzenia rocznie, a więc około 135 kg na osobę. Najwięcej wyrzucamy pieczywa, owoców, wędlin i jarzyn.
Zero waste w kuchni: jak nie marnować pieczywa
Problem ten nie jest jedynie zmorą naszego społeczeństwa. Ogólnie każdego roku marnuje się około jedną trzecią żywności produkowanej na świecie do spożycia przez ludzi, a więc około 1,3 miliarda ton. Straty żywności i odpady kosztują nas około 680 miliardów USD w krajach uprzemysłowionych i 310 miliardów USD w krajach rozwijających się. W skład tej bezpowrotnie zmarnowanej żywności wchodzi mniej więcej około 30 procent produkowanego zboża, 40-50 procent plonów roślin okopowych, owoców i warzyw, 20 procent roślin oleistych, mięsa i nabiału oraz 30 procent poławianych ryb.
Powinno dać nam szczególnie do myślenia, że w krajach rozwiniętych, a więc takich jak Polska, za marnotrawstwo w dużej mierze odpowiadamy my sami – konsumenci: w krajach rozwijających się 40 procent strat powstaje po zbiorach i na poziomie przetwarzania, podczas gdy w krajach uprzemysłowionych ponad 40 procent strat ma miejsce na poziomie detalicznym i konsumenckim.
Sporo żywności w handlu detalicznym marnuje się ze względu na całkiem nieracjonalne standardy dotyczące m.in. wyglądu jedzenia! Tymczasem należy pamiętać, że te straty jednocześnie oznaczają marnowanie takich strategicznych zasobów, jak woda, ziemia, energia, praca, kapitał oraz wywołują bezsensowną emisję gazów cieplarnianych napędzając globalne ocieplenie i niekorzystne zmiany klimatu.
Gdybyśmy byli w stanie ograniczyć marnotrawstwo żywności jedynie o jedną czwartą – moglibyśmy nakarmić blisko 700 milionów ludzi wciąż cierpiących głód.
Co zatem możemy zrobić aby pomóc zlikwidować problem? Zacznijmy od tego, aby we własnym zakresie ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Podpowiadamy, jak można to zrobić w odniesieniu do najczęściej marnowanego jedzenia: pieczywa.
Przede wszystkim warto pamiętać o tym, aby nie przechowywać pieczywa w worku foliowym: może się na nim pojawić pleśń. Najlepiej umieścić świeże pieczywo w worku lub owinąć je czystą tkaniną z lnu lub bawełny. Dzięki temu skutecznie ochronimy chleb przed wysychaniem, a nie jednocześnie pozwolimy mu oddychać.
10 pomysłów na fenomenalne potrawy, które przyrządzisz ze starego pieczywa:
Na koniec kilka podpowiedzi, co zrobić z pieczywem po jego zamrożeniu. Jeśli pieczywo zostało odpowiednio podzielone na mniejsze części i umieszczone w woreczkach strunowych, może spędzić w stanie zamrożenia nawet trzy miesiące. Przede wszystkim pamiętaj, aby nie mrozić go wielokrotnie. Pieczywo można mrozić tylko raz. Po wyjęciu z zamrażalnika, możesz podgrzać je w piekarniku nastawionym na 75 stopni lub po prostu czekasz, aż się rozmrozi w temperaturze pokojowej.