Wszyscy wiemy, że woda jest nam niezbędnie potrzebna do życia i codziennie powinniśmy wypijać jej co najmniej 2 litry. Mając na uwadze względy zdrowotne, zadajemy sobie jednak często pytanie czy kupować butelkowaną mineralną czy raczej pić wodę prosto z kranu. W naszym kraju raczej sceptycznie podchodzimy do drugiego rozwiązania, ponieważ nie mamy zaufania do jakości wody z kranu uważając, że jest pozbawiona potrzebnych dla naszego zdrowia minerałów. Nic bardziej błędnego, Poza tym woda z kranu jest dwieście razy tańsza niż woda z supermarketu, a poza tym nie musimy utylizować plastikowej butelki!
Oto kilka faktów i argumentów, dla których powinniśmy zdecydować się na spożywanie wody z kranu:
- Woda z kranu nie różni się niemal wcale od kupowanej w sklepie wody mineralnej, co więcej – często jest dużo lepszej jakości, niż butelkowana.
- Kranówka spełnia wszelkie restrykcyjne normy, nie tylko krajowe, ale i normy UE. Ponadto w ostatnich latach gruntownej modernizacji poddano systemy uzdatniania wody i obecnie duże polskie miasta takie jak Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań, czy Katowice oraz wiele innych mają znakomitą wodę w kranach, którą można pić bez jakiegokolwiek ryzyka.
- Jeśli brak nam zaufania do wody z kranu, możemy sprawdzić jej jakość kontaktując się z lokalnym zakładem wodociągowym czy stacją sanepidu. Możemy też zlecić dodatkowe badanie we własnym zakresie.
- Woda z kranu zawiera ogromną ilość korzystnych dla naszego organizmu mikroelementów i makroelementów i pierwiastków takich jak wapń i magnez, które są niezbędne w naszej diecie. Magnez zawarty w wodzie wchłania się 30 razy lepiej niż w pożywieniu, a proces przetwarzania żywności (np. gotowanie) powoduje 30-75% utratę tego pierwiastka.
- Często przyzwyczajeni do zapachu i smaku wody mineralnej uważamy, że woda z kranu jest zanieczyszczona wskutek drogi jaką odbywa w rurach doprowadzających. Oczywiście należy takie pytania zadawać i sprawdzać jak woda transportowana jest do naszych domów i czy tym samym nadaje się do picia. Odmienny zapach i smak wody z kranu spowodowany jest związkami żelaza jakie mogą zostać wytrącone na skutek korozji rur. Nie jest to jednak zjawisko szkodliwe dla zdrowia bo żelazo jest korzystne dla naszego organizmu, chociaż w wyczuwalny sposób obniża walory smakowe i węchowe. Podobnie rzecz się ma z chlorem, który wykorzystywany jest do uzdatniana wody. Jednakże w znakomitej większości miejsc w Polsce woda poddawana jest procesowi ozonowania w połączeniu z filtrami węglowymi, co zapewnia jej czystość i pozbycie chorobotwórczych bakterii, pozostawiając jednocześnie pożyteczne pierwiastki.
- Warto spuścić 2–3 l wody z kranu (i zachować do podlewania roślin), zanim napełnimy nią czajnik czy szklankę. Również po dłuższej nieobecności pamiętajmy, by na chwilę odkręć wszystkie krany, by pozbyć się ewentualnie zalegającej w rurach pewnej ilości wody, która może być nieprzyjemna w smaku. W przypadku jeśli nadal kranówka ma niedobry smak, możemy zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju filtry bezpośrednio nakładane na krany lub dzbanki powszechnie dostępne na rynku.
- Niewskazane jest przegotowywanie kranówki przed spożyciem ponieważ powoduje to znaczne zubożenie jej składu mineralnego.
- Picie wody z kranu oprócz niewątpliwych atutów zdrowotnych jest również ulga dla naszej kieszeni. Jest ona dwieście razy tańsza niż kupowana w sklepach.
- Picie kranówki to świadome działanie prośrodowiskowe ponieważ woda w sklepach sprzedawana jest głównie w butelkach plastikowych, które ulegają rozkładowi w okresie od 100 do nawet 1000 lat! Odkręcając kran, zużywamy mniej plastiku i… mniej wody.
- Woda mineralna zawiera podwyższoną zawartość ściśle określonych minerałów – nie dla każdego nie każdy minerał jest zalecany przez lekarza – po co obciążać nerki niepotrzebnymi związkami?
I na koniec ciekawostka. Według Forbes najczystszym miastem na świecie pod względem wody w kranie jest Des Moines w stanie Iowa (USA) natomiast państwem z najlepszą jakością wody wodociągowej jest Szwajcaria, w której obowiązują bardzo surowe standardy uzdatniania wody. To również państwo posiadające doskonałe zasoby naturalne (80% wody pitnej pochodzi z naturalnych źródeł i wód gruntowych).